Senzorsko ocjenjivanje džemova, pekmeza i voćnih namaza

Općina Drenovci, Poljoprivredno poduzetnički inkubator Drenovci i Vukovarsko-srijemska županija u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek organizirala je treću godinu zaredom Senzorsko ocjenjivanje džemova, pekmeza i voćnih namaza.

Na ocjenjivanju je sudjelovalo 15 proizvođača sa 40 uzoraka. U kategoriji pekmezi ocijenjeno je 7 uzoraka, u kategoriji džemovi 9 uzoraka i na kraju u kategoriji voćni namazi, u vrlo jakoj konkurenciji ocijenjeno je ukupno 24 uzorka.

Jučer u Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci dodijeljene su zahvalnice za sudjelovanje te diplome na temelju ostvarenih rezultata, a ocjenjivala su se četiri parametra: boja, okus, miris i konzistencija. Dodijeljeno je ukupno 18 zlatnih (4P, 5Dž i 9 VN), 17 srebrnih (1P, 3Dž i 13 VN) i 2 brončane (1P i 1VN) diplome, dok za najbolje među zlatnima osigurane su i novčane nagrade.

Poredak najboljih proizvoda:
KATEGORIJA PEKMEZ
1. OPG Stojić (Alen Aleksić), Bošnjaci – Domaći pekmez od šljiva
2. OPG Iljić Marica, Vrbanja – Pekmez od šljiva
3. OPG ANĐELIĆ, Tovarnik – Pekmez od eko šljiva
KATEGORIJA DŽEM
1. OPG Ćosić Zdenka, Vrbanja – Domaći džem nektarina
2. OPG Mandić Dragan, Drenovci – Džem od drena
3. OPG Ćosić Zdenka, Vrbanja – Domaći džem od bijelih šljiva
KATEGORIJA VOĆNI NAMAZ
1. OPG Ljubinka Rađenović, Drenovci – Voćni namaz od dunja
2. OPG Anđelić, Tovarnik – Voćni namaz od eko šljiva
3. OPG Stojić (Alen Aleksić), Bošnjaci – Voćni namaz od šljiva bez šećera

Ocjenjivačka komisija (s Prehrambeno tehnološkog fakulteta):
red.prof. dr.sc. Nela Nedić Tiban
izv.prof.dr.sc. Anita Pichler
Tera Mandić