Radionica o važnosti uvođenja i korištenja tehnoloških rješenja u poljoprivrednoj proizvodnji

U četvrtak, 12.9.2019. godine, u Poljoprivredno poduzetničkom inkubatoru Drenovci d.o.o. održana je radionica o važnosti uvođenja i korištenja tehnoloških rješenja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić istaknuo je kako postoji želja i potreba Inkubatora da se nametne kao Centar za edukaciju i unapređenje svih tehnologija, te je u partnerstvu sa Vukovarsko-srijemskom županijom i tvrtkom ABC Consulting predložio budući projekt, a to je digitalizacija u poljoprivrednoj proizvodnji kroz mjerenje i prikupljanje svih agrometeoroloških podataka te ujedno prepoznavanje rizika i davanje uputa za pravovremeno reagiranje kako do nepovoljnih uvjeta za proizvodnju ne bi došlo.

Direktor ABC Consultinga Goran Tkalčec sudionicima radionice predstavio je korištenje agrometeoroloških stanica, njihovim funkcijama i načinom prikupljanja, obrade i prikazom meteoroloških podataka koji daju pravovremenu informaciju o početku, trajanju i intenzitetu napada određene biljne bolesti ili štetnika. Isto tako, na temelju mjerenih podataka, omogućava se slanje uputa za preciznu primjenu sredstava za zaštitu bilja, određivanje trenutka i obroka navodnjavanja, alarmiranje za pojavu mraza i drugih ekstremnih klimatskih uvjeta, povoljan trenutak za početak sjetve, i sl. Dostupne informacije pružaju proizvođaču sigurnost u odluke, a pravilnom primjenom moguće je ostvariti i značajne uštede sredstava za zaštitu, ljudskog rada, i dr.

U završnom dijelu edukacije polaznici su upoznati s mogućnostima potpora odnosno sufinanciranja nabave agrometeorološke stanice za vlastite potrebe.